16 Maj

Olej marula – nowe odkrycie kosmetyki naturalnej

naturalny-olejek-marulaW ostatnich latach zdecydowanie wzrasta zainteresowanie naturalnym stylem życia, prawidłowym odżywianiem, a także higieną umysłu. Bardzo ważne stają się dla nas również kosmetyki, których używamy. Coraz częściej rezygnujemy z chemicznych środków i decydujemy się tylko na te naturalne. Jednym z wyjątkowych naturalnych środków jest olej marula.

Co to takiego?

Olej marula to niezwykły kosmetyk, który wytwarzany jest na południu Afryki przez kobiety z plemienia Ovambo w Namibii. Olej tłoczony jest ręcznie z pestek owoców rosnących na drzewie z gatunku marula. Olej posiada delikatny, owocowy zapach i jest coraz częściej wykorzystywany nie tylko przez kobiety w Afryce, ale także przez wiele pań z innych stron świata, dla których uroda jest ważna.

Dlaczego warto stosować olej marula?

Olej marula posiada wiele niezwykłych właściwości, które sprawiły, że jest on tak chętnie stosowany i coraz częściej wypiera popularny w ostatnich latach olej kokosowy. Olej marula zawiera między innymi ogromne ilości witaminy C, witaminę E, a także cenne flawonoidy oraz kwasy tłuszczowe omega 9.

Na co stosować?

Olej ten jest dość uniwersalny, dlatego można stosować go na wiele różnych sposobów, dbając o swój wygląd o urodę. Przede wszystkim jest on doskonały do nawilżania, dzięki czemu sprawdza się świetnie jako krem do twarzy oraz do rąk. Poza tym jest również bardzo polecany do włosów. Wystarczy nałożyć go na całą długość włosów i odczekać co najmniej pół godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *