14 Sie

Właściwości olejku z marakui

W przyrodzie istnieje wiele cudownych roślin, których właściwości były wykorzystywane w medycynie i kosmetyce naturalnej. Dziś wracają one do mody w nowoczesnych preparatach bez substancji chemicznych, czyli zdrowych oraz prawidłowych dla skóry i włosów.

Jednym z takich produktów jest również olejek z marakui, znanej bardziej pod nazwą passiflora – popularnej z uwagi na piękne, kolorowe kwiaty, które zapadają w pamięć. Sprawdźmy, jakie ten olejek ma właściwości oraz dlaczego warto go stosować w pielęgnacji włosów i skóry w praktycznie każdym wieku.

Wpływ na skórę

Oleje z passiflory tworzony jest z australijskich nasion tej rośliny, która hodowana jest bez żadnych dodatkowych substancji chemicznych. Jednolitość składu tego olejku sprawia, że świetnie sprawdza się on przy skórze skłonnej do podrażnień, którą nawilża, odżywia, a jednocześnie ujednolica pod względem struktury oraz koloru. Sprawdzi się przy tym przy każdym rodzaju cery, także w przypadku pielęgnacji twarzy i skóry z problemami, np. dojrzałej, naczynkowej albo z trądzikiem.

Wpływ na włosy

Olejek z marakui zawiera w swoim składzie wiele witamin i kwasów tłuszczowych, a także substancje odpowiedzialne za silną antyoksydację komórek. To sprawia, że włosy są bardzo nawilżone i dobrze odżywione, dlatego polecany jest przy pielęgnacji włosów suchych, zniszczonych, łamliwych czy podatnych na wypadanie. Co więcej, chroni także przed czynnikami zewnętrznymi, sprawdzi się więc podczas urlopów na plaży czy przy układaniu włosów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *